Británia ide správnym smerom, vyhlásil Cameron v novoročnom posolstve

30.12.2012 Celý región

Londýn 30. decembra (TASR) - Premiér David Cameron dnes v novoročnom videoposolstve uviedol, že Británia ide správnym smerom vo všetkých svojich hlavných otázkach a na rok 2013 sa môže tešiť a pozerať naň s realizmom aj optimizmom.

Cameron v posolstve ďalej povedal, že krajina urobila pokrok v znižovaní rozpočtového deficitu, reforme sociálnej starostlivosti a v zlepšení úrovne školstva, informovala tlačová agentúra Reuters.

Zníženie deficitu a udržanie hodnotenia britskej úverovej spoľahlivosti boli cieľmi koalície Cameronových konzervatívcov a liberálnych demokratov, ktorá sa dostala k moci v júni 2010 krátko po tom, čo deficit štátneho rozpočtu dosiahol vrchol 11,2 percenta hrubého domáceho produktu (HDP).

Vlani klesol deficit na osem percent HDP, ale samotní vládni odborníci predpovedali, že až v roku 2017 klesne schodok pod tri percentá.

Naplnenie cieľov spomaľuje pomalý rast ekonomiky

Britský minister financií George Osborne pôvodne plánoval splniť tento cieľ do budúcich volieb v roku 2015, ale pomalý rast ekonomiky za posledné dva roky ho znemožňuje dosiahnuť.

Cameron v novoročnom videoposolstve uviedol, že jeho vláda pracuje v období "chvatu", ale nepoddá sa tlaku, aby spomalila tempo znižovania deficitu alebo pribrzdila reformy sociálneho zabezpečenia a školstva.

"Môžeme sa na budúcnosť pozerať realisticky a optimisticky. Realisticky, pretože nemôžete zo dňa na deň vyriešiť problémy, ktoré sa kopili desaťročia. Nie sú žiadne rýchle riešenia a tak nebudem tvrdiť opak. Ale môžeme byť aj optimistickí, pretože robíme hmatateľný pokrok," povedal premiér.

Cameron vyhlásil, že Británia ide správnym smerom. Rozpočtový deficit bude podľa predpovedí na Nový rok o štvrtinu menší, než bol v roku 2010 a odvtedy má zamestnanie o takmer pol milióna ľudí viac.

"Británia dnes bojuje o úspech v celosvetových pretekoch. Sú to preteky s krajinami ako Čína, India a Indonézia: preteky o pracovné miesta a príležitosti v budúcnosti. Takže keď ľudia vravia, že môžeme spomaliť znižovanie našich dlhov, odpovedáme 'nie'. Nemôžeme v tomto svete zvíťaziť s obrovským mlynským kameňom dlhov okolo krku," vysvetlil Cameron.

Nezmienil sa o Európskej únii

Premiér sa vôbec nezmienil o mieste Británie v Európskej únii, ale táto otázka bude podľa mnohých analytikov vysoko aktuálna v politickej agende v roku 2013 a Cameron o nej bude hovoriť v dlho odkladanom kľúčovom prejave na Nový rok.

Cameron stráca podporu v prieskumoch verejnej mienky a nachádza sa aj pod tlakom tých politikov vo vlastnej Konzervatívnej strane, ktorí sú proti EÚ. Premiér chce preto využiť krízu v eurozóne a znovu prerokovať vzťah medzi Britániou a Bruselom - chce pre svoju krajinu vydobyť viac výnimiek z bruselských pravidiel.

Cameronovi partneri liberálni demokrati, ktorí sú zástancami EÚ - vrátane podpredsedu vlády Nicka Clegga - tvrdia, že rozprávať o referende je predčasné, kým ešte nie je vyriešená eurokríza.
 

Vyberte región